Een gietvloer is een schitterende naadloze vloer. En een gietvloer kun je daarom zelfs zonder plinten laten. Maar vaak kiest men toch voor plinten omdat het de vloer én de muur beschermd tegen beschadigingen en het ook nog eens erg mooi staat. De plinten verbinden de vloer en de muur als het ware. En met plinten kun je een bepaalde stijl creëren. Lees hier meer over plinten bij een gietvloer.
Wat zijn gietvloer plinten?
Plinten beschermen je muur tegen beschadigingen en werken de overgang tussen muur en gietvloer netjes af. We plaatsen de plinten als dunne strips aan de onderkant van de muur. Ook oogt het natuurlijk fraai als voor deze optie wordt gekozen. Afhankelijk van het type vloer wordt ook voorkomen dat er naden ontstaan tussen de vloerafwerking en de wand. Dit doe je niet alleen bij gietvloeren, maar kun je eigenlijk bij alle soorten vloeren doen: hout, laminaat, pvc, kurk, noem maar op. Er zijn verschillende plintsoorten beschikbaar in uiteenlopende materialen. Het is een mooie manier om jouw vloer af te maken en geeft bovendien de finishing touch aan jouw interieur.
Soorten plinten
Bij de keuze voor bepaalde plinten wordt rekening gehouden met het type vloerafwerking. Een houten vloer kan bijvoorbeeld perfect worden gecombineerd met een plint van hout. Bij een tegelvloer is dit natuurlijk geen optie en hierbij zal de plintafwerking dan ook bestaan uit een tegelplint van hetzelfde soort tegel en design. In ruimtes waar hoge eisen gesteld worden aan de hygiëne kan een holle plint uitkomst bieden. Dat is bijvoorbeeld het geval in ziekenhuizen of in grootkeukens. Gietvloeren kunnen met een holle plint afgewerkt worden om aan de hygiënische normen te voldoen.
Diverse gietvloer plinten mogelijk
Een gietvloer is een vloer waarbij je uit onwijs veel soorten plinten kan kiezen. Dit zijn momenteel de populairste soorten plinten:
- De ingewerkte plint. Een ingewerkte plint zie je niet, maar beschermd de vloer en de wand wel. Een ingewerkte plint is in de muur geplaatst die op de plek van de plint wat is uitgehold. Zo zie je de plint niet zitten.
- Aluminium plinten. Aluminium plinten zijn sterk en makkelijk te onderhouden. Ze zijn er in allerlei afwerkingen waardoor je de plint kan kiezen die het beste bij jouw smaak past.
- Holle plinten. Bijna elk soort plint is ook hol verkrijgbaar. Holle plinten zijn erg populair omdat je achter deze plinten elektrische bedrading kan wegwerken. Voor een volledig opgeruimd interieur!
- MDF plinten. MDF is een ander populair materiaal voor plinten. Deze plinten zijn er in vele vormen, stijlen en kan je in elke kleur afwerken. De kan de plint in de kleur van de muur verven wat een ruimtelijk effect geeft.
- Houten plinten. Dit zijn de klassieke plinten die al erg lang gebruikt worden. Een houten plint heeft een warme uitstraling en gaat lang mee. Hout heeft wel eens in de zoveel tijd wat onderhoud nodig.
Voordeel holle gietvloer plinten
Holle plinten bieden niet alleen op hygiënisch gebied een groot voordeel. Er zijn namelijk meer voordelen verbonden aan deze plinten. Er kan bijvoorbeeld bekabeling in weggewerkt worden. Deze plintvorm is dan ook steeds vaker terug te zien in woningen waar steeds meer kabels gebruikt worden. Deze kunnen dan op een fraaie manier uit het zicht worden weggewerkt. Dergelijke plinten zijn dan ook multifunctioneel te noemen.
Hoge en lage plinten
Bij de aanschaf van plinten kan de keuze worden gemaakt uit hoge en uit lage plinten. Een hoge muurplint heeft als voordeel dat er extra bescherming wordt geboden tegen krassen, beschadigingen en vuil. Een lage plintafwerking geeft weer een ruimtelijk effect. Overigens zijn er ook speciale plinten die een sierrand hebben. Deze plintafwerking heeft dan ook een extra decoratieve functie.
Kies de juiste plinthoogte voor je gietvloer
Naast het type en materiaal van de plint, is ook de hoogte bepalend voor de uitstraling van de gietvloer plinten. Hoge plinten winnen sinds een aantal jaren steeds meer terrein. Ze geven je interieur een klassieke twist en trekken veel aandacht. Hoewel hoge plinten echte blikvangers kunnen zijn, is het wel belangrijk dat je de hoogte van je plint afstemt op de hoogte van het plafond en de grootte van de ruimte. Er zijn geen exacte regels voor, maar over het algemeen geldt: hoe groter en hoger de ruimte, hoe hoger de gietvloer plint. Als je deze afmetingen op elkaar afstemt bij het kiezen van de plinten, zorg je ervoor dat de verhoudingen in balans blijven.
Kleur van je gietvloer plinten
Er is veel variatie mogelijk in hoogte en materialen voor gietvloer plinten. Ook wat betreft de kleur van je gietvloer plinten zijn er eindeloos veel opties. Hoewel de meeste mensen voor witte plinten kiezen, kun je de plinten aflakken in alle RAL en NCS kleuren. Waarom kiest vrijwel iedereen dan toch voor witte gietvloer plinten? Ten eerste matchen mensen de kleur van de plinten vaak met de kleur van de muren en die zijn vaak wit. Schilder je de muren toch in een kleur, dan zorgt wit voor een leuk contrast. Daarnaast zijn witte gietvloer plinten een veilige keuze, want wit is tijdloos en strak. In plaats van standaard wit, kun je de kleur van je gietvloer plinten ook laten aansluiten bij de kleur van de wanden. Hierdoor oogt de kamer groter en vormen de plinten en muren een geheel.
Het aanbrengen van gietvloer plinten
De plinten worden na het aanbrengen van de gietvloer aangebracht. Pas wanneer de laatste laag van de gietvloer helemaal droog is kunnen de plinten worden aangebracht. Het is ook slim om de muur al volledig af te hebben. Randen van behang kunnen bijvoorbeeld worden weggewerkt onder de plinten.
Geen plinten bij gietvloer
Het is dus ook mogelijk om geen plinten te nemen wanneer je voor een gietvloer kiest. Overleg dit wel altijd bij de aanbieder van de gietvloer, zodat er rekening mee wordt gehouden dat de randen van de gietvloer extra strak zullen worden aangebracht.
Bron afbeelding: Pinterest